10 Kjappe

10 KJAPPE: JOHANNES NYSVEEN VAGLE.

 Johannes Nysveen Vagle, fyren bak musikken i Violet Dream om blant andre Tame Impala, NuMusic festivalen og en samuraikriger som blir til ett med moder jord.


Foto: Jenni Yang

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Jeg er en produsent/kid fra Rogaland som lager svevende låter på en datamaskin.

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
Pandreas, som jeg skal spille med på Numusic festivalen i september. Han holder allerede på å vokse seg stor og jeg tror han kommer til å ta av i løpet av året. Han fortjener det ihvertfall.

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
Burnout Eyess av oOoOO, CLU's Evening Ever og TIED2U av XXYYXX. Nydelige, avhengighetsskapende låter.

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.
Lovely Bloodflow av Baths. Ikke bare får du se en samuraikriger bli ett med moder jord, det er også framstilt på en jævlig estetisk måte. Massive creds til Young Replicant.

Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
Jeg er veldig åpen om musikken jeg hører på. Det nærmeste må være Saybia. Den første CDen jeg kjøpte ever var The Second You Sleep og jeg har mer eller mindre vokst opp på det. Nostalgitripper når jeg hører på det.

Hva er den siste skiva du kjøpte?
Jeg fikk tak i King Knight av Salem når jeg besøkte Bergen her om dagen. Skitne og vakre greier.

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.
Saturday Night Wrist av Deftones. Mystisk og sensuelt med en fantastisk typografi. Jeg elsker rett og slett alt med dette coveret.

Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
Oliver Sabin, bedre kjent som Unicorn Kid. Fordi wow...

Hva er ditt beste festivalminne?
Jeg er såpass liten enda at jeg har ikke fått anledning til å være på noen ordentlig festival, men beste konsertopplevelse får være Lemâitre på Tou Scene.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i 2012?
Kanskje det man bør glede seg mest i hele verden til er Lonerism av Tame Impala. Muligens også Crystal Castles sin tredje utgivelse. Hvis den kommer i år, da.

Les forrige 10 Kjappe her: Ann Helen Brendehaug

10 KJAPPE: ANN HELEN BRENDEHAUG.

Ann Helen Brendehaug fra musikkbloggen INDIeREKTE om Jethro Tull, den kommende konserthøsten, Hanne Kolstø og en hel del mer.

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Jeg er Ann Helen, som driver musikkbloggen INDIeREKTE.no. Der deler jeg og andre tanker og tips om musikk som begeistrer og engasjerer oss.

Sjekk ut hva Ann Helen driver med her: INDIeREKTE

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
Jeg tror Hanne Kolstø vil nå ut til enda flere med sitt nye album, FlashBlack, som kommer 14. september. Jeg er veldig glad i solodebuten hennes, Riot Break, og er spent på oppfølgeren og hvordan denne blir mottatt. Kolstø er cirka den dyktigste damen jeg vet om.

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
"The Swan of Meander" av Lone Wolf. Jeg er en typisk albumlytter, men i dette tilfellet er ikke albumet (The Lovers) ventet før utpå høsten en gang. Jeg liker rytmene og stemmen til Paul Marshall, spesielt når han glefser ordet "swans" i refrenget. Og jeg liker historien den forteller. Marshall toucher som regel bortpå tematikk som spinner rundt noe mystisk og mørkt / fordekt, gjerne litt morbid.

Av låter jeg er hekta på i albumsammenheng, må jeg nevne "Lighthouse", som er åpningssporet på Patrick Watson sitt album Adventures in Your Own Backyard. Det er en melodi som stenger all uro ute, når jeg setter den på. Lydbildet er så enkelt og nært at det automatisk senker pulsen min. Da er modus for hvordan jeg skal høre på resten av albumet satt. En fin egenskap for et førstespor, syns jeg.

For å veie opp singer-songwriterne, har jeg også hørt mye på Jeff the Brotherhood sin plate Hypnotic Nights, og den selvtitulerte fra Royal Headache, i sommer. Litt vanskelig å trekke frem enkeltspor fra disse, men henholdsvis "Wood Ox" og "Girls" har fått være med på spillelister på INDIeREKTE.

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.

Jeg elsker låten, og musikkvideoen er kjempeteit. Handlingen, hvis man kan kalle det det, foregår i et bibliotek, hvor Roland Orzabal synger med stor innlevelse til en meget snerpete bibliotekar som slett ikke lar seg imponere. Ellers er det mye sveipende kameraføring mellom bokhyllene, flagrende katalogkort og en ape (?!). Jeg tror denne videoen morer meg litt ekstra fordi jeg blant annet er utdannet bibliotekar.

Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
Take That. Gjennom ca. hele mitt bevisste liv, med en (naturlig) peak i perioden '94-'97. Gary Barlow er en dyktig popsmed, og jeg har jo en medfødt hang til vokalharmonier. Det er vel heller ikke vits å legge skjul på at det lenge var en viktig faktor at de så bra ut. I senere tid har de greid å fornye seg innenfor sjangerrammer som ellers er temmelig fastlåste, og det respekterer jeg dem for. Jeg liker å tro at det beviser at de hadde mer å fare med enn andre boyband på 90-tallet hadde.

Hva er den siste skiva du kjøpte?
Au - Both Lights.

Det er en plate som tøyer grensene i alle retninger. Harmonisk og rolig i det ene øyeblikket, voldsom og stygg i det neste. Den bygger mye på rytmiske repetisjoner og lag på lag av lyd/støy. De første gangene jeg hørte på albumet, ble jeg utslitt av alle inntrykkene, men fortsatte likevel å høre på det, fordi det i alt det kaotiske, har noen melodiøse og reflekterende partier jeg gjerne ville tilbake til.

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.

Av alle platene i min fars vinyl-samling, var det denne jeg ville høre på hvis jeg fikk velge. Grunnen var enkel: coveret har en pop-up-effekt, hvor et utsnitt av hele bandet spretter opp, når man åpner det. En slags avansert form for pop-up-lydbok, sett med mine barneøyne. Jeg skjønte tidlig at Jethro Tull var et viktig band for min far og de har, som en definerende del av oppveksten, vært avgjørende for musikkinteressen min.

Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
Ira Wolf Tuton i Yeasayer. Nå har han ikke hårsveis lenger, men frem til '10 hadde han lange krøller og bart. Effektfull kombinasjon.

Hva er ditt beste festivalminne?
På grunn av tidspunkt og omstendigheter, antakeligvis James Vincent McMorrow på SXSW 2011. Jeg hadde akkurat oppdaget debutalbumet hans, Early in the Morning, og hørte ganske manisk på det, på flyet over. Festivalen og situasjonen rundt var relativt voldsom, og da har følelsesspekteret en tendens til å svinge med. McMorrow var absolutt ikke den jeg forestilte meg at han skulle være. En rar, skjeggete plugg av en ire, som satte meg helt ut av balanse med en lys og myk stemme som ikke samsvarte med oppsynet. Det er en av mine mest fundamentale musikkopplevelser noen sinne, men jeg er usikker på om det skyldes meg selv eller McMorrow. Kanskje det er derfor jeg husker den så godt.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i 2012?
En konserthøst som med all sannsynlighet kommer til å bli super-tight. I nær fremtid er det Øyafestivalen, og på sikt noen plateslipp jeg har store forventninger til. Hanne Kolstø og Lone Wolf har jeg allerede nevnt. Yeasayer og The XX blir også i overkant spennende.

Les forrige 10 Kjappe her: Ann Kristin Traaen

10 KJAPPE: ANN KRISTIN TRAAEN.

Ann Kristin Traaen fra Dark Times om boyband, South by Southwest-festivalen, Prefab Sprout og Sonic Youth.

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Jeg er Ann Kristin, også kjent som AK. Jeg spiller gitar og synger i Dark Times og er med i musikkprogrammet Bra Trommis på Radio Nova. Har også en fortid som musikkredaktør i nevnte radiostasjon.

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
Jeg er veldig stoka på relativt nye band som Staer og Modern Love. Staer spiller fet støyrock, sjekk utgivelsene deres. Modern Love lager melodiøs pønk og slipper plate ganske snart. Begge er awesome live. Dessuten tror jeg Okkultokrati kommer til å overvelde de fleste med oppfølgeren til No Light For Mass som kommer til høsten.

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
Har hørt en del på disse:
Become What You Are - Merchandise
Hybrid Moments - Misfits
Lucid - Creem
Pet Sematary - Ramones
Death Will One Day Rob Us All - D. Vassalotti
Circumambient - Grimes

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.
Sonic Youth med Bull In The Heather. Hele videoen er bare veldig forstyrrende og creepy. Kathleen Hannah og Kim Gordon er som alltid veldig kule.

Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
Det hender jeg setter av en halvtime på YouTube til å se på boyband-hits fra 90-tallet/tidlig 2000-tall. Da koser jeg meg. Videoene er seff like bra som musikken.

Hva er den siste skiva du kjøpte?
To 12-tommere: Creem - Creem (Katorga Works) og Total Control - Henge Beat (Iron Lung).

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.
Det første jeg kommer på er Prefab Sprout sitt cover til Steve McQueen. Kombinasjonen motorsykkel, engelsk, tåkelagt landskap og 80-talls-estetikk slår det meste. Også liker jeg måten Wendy Smith holder rundt Paddy McAloon på.

Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
Buzz Osborne. Det gidder jeg ikke å forklare.

Hva er ditt beste festivalminne?
Det er definitivt hele opplevelsen av å være på South by Southwest-festivalen i fjor. Jeg dro dit med redaksjonen min i Bra Trommis for å lage radio. Intervjua og så masse bra band, for det meste på uoffisielle shows siden jeg ikke hadde festivalpass. Men jeg fikk sneket meg til å se Trash Talk, Off! og Bad Brains på det offisielle programmet. Det var fett.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør glede seg til i 2012?
Er det her jeg skal reklamere for meg sjæl og svare "den nye 7-tommeren til Dark Times som slippes på Fysisk Format til høsten"? Ja, vår skive og den nye til Grizzly Bear blir nok bra. Og det jeg svarte i spørsmål to.

Les forrige 10 Kjappe her: Ask Frederik Berg

10 KJAPPE: ASK FREDERIK BERG.

Ask Frederik Berg om Hooray For Earth, cava & solnedgang, sveisen til Nils Martin Larsen og at du bør glede deg til neste Cold Mailman skiva.

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Jeg er Ask Frederik Berg, 22 år. Jobber i musikkselskapet Spoon Train AS som manager for Maribel og Bloksberg og som konsertpromotør. Utover det driver jeg mest med lyd og instagram.

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
Det ryktes (fra sikre kilder) at Cold Mailman sitter på det som kommer til å bli årets norske plate. Blir ikke overrasket om det stemmer.

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
I'm Homesick Sittin' Up Here in My Satellite av Doldrums. Beste bandet jeg så på The Great Escape i Brighton i år. Jungeltrommer og Toxic-stryk er en vinner. Ungirthed av Purity Ring. Det er alltid deilig når moderne fete produksjoner ikke glemmer at det trengs god låtskriving i bunn. Purity Ring er råbra. No Love av Hooray for Earth. Fantastisk band som vi har booket til Oslo i august. Perfekt balanse mellom spennende og stek. Gleder meg.

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.
Mine venner i den berlinbaserte gruppen Me and My Drummer har sluppet årets beste singel med tilhørende årets beste musikkvideo.


Me And My Drummer - You're A Runner
from Sinnbus on Vimeo.

Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
Back To School (Good Guy Edit) feat. LidoLido av Kontaktor. En slags blanding mellom lun dubstep og gospelbreaks. Er ikke gal etter musikken til Lido ellers (sorry), men her funker det som bare det. #GG4L

Hva er den siste skiva du kjøpte?
Siinai sin Olympic Games på vinyl.

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.
Battles sin skive Gloss Drop på grunn av alle motsetningene i det. Det er søtt og ekkelt, enkelt og kaotisk, lekent og seriøst. Kudos for gjennomført konsept på remixutgivelser osv.

Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
Hvordan enn Nils Martin Larsen (Lama) har sveisen sin. Stilig fyr.

Hva er ditt beste festivalminne?
Vanskelig å velge. Nachspielet etter øya i fjor. Cava og soloppgang på operataket. Møtte min nåværende kjæreste uten å vite det. Bra kveld.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i 2012?
Ny Einar Stray-EP, debut EP-en til LOVELOVELOVE, nytt materiale fra Shimmering og alt fra Maribel og Bloksberg.

10 KJAPPE: VÅGARD UNSTAD.

Vågard Unstad om heroinrappere, festivaler og åttitalls-musikkvideoer.


Foto: Andrew Amorim (Vågard Unstad i forgrunnen, resten av A-Laget i bakgrunnen)

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Jeg heter Vågard Unstad, og er medlem av rapgruppen A-laget fra Bergen. Jeg er tilknyttet miljøet rundt NMG/G-huset, dvs. Lars Vaular, Fjorden Baby!, A-laget, John Olav Nilsen og Gjengen, Mike T, Jonas V, Petter Beyer, Mats Dawg, Leo Ajkic m.fl.

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
Dette høres nok litt sjølgodt ut, men oss. Rett og slett fordi vi er på et høyere nivå enn andre norske rappere, og Norge trenger at folk begynner å høre på noe bra rap.

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
Disse låtene har gått på repeat i hodet mitt i sommer, uvisst av hvilken grunn:

Trill Fam - Ducked Off
Riff Raff - Im Sorry Lil Mama
Howlin' Wolf - Change My Ways
B.G. - Trigga Play
George Michael - Careless Whisper
Ginuwine - Same Ol' G

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.
Elsker videoen til Nolan Thomas' "Yo' Little Brother", pga. koreografien, popkulturpastisjen og ikke minst hele SETTET! For oss som vokste opp med 80- og 90-tallsfilmer framstod jo den amerikanske storbyen som et evig stort dystopisk landskap såvidt opplyst av flammene fra oljetønnebål. Et spennende sted med horer, dop og kjeltringer.

Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
Jeg ser ikke på det som en guilty pleasure. Livsstilen min har ikke plass til å føle skyld for nytelse, det ville knekt meg. Men jeg elsker George Michael. Hvorfor? Fordi han er en stor låtskriver, har en uovertruffen teft for melodi og har en detaljert produksjonsstil som aldri blir overprodusert.

Hva er den siste skiva du kjøpte?
Siste til Fjorden Baby!

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.
Det må jo bli et Pen&Pixles-designet cover. Her på omslaget til B.G.'s klassiske "Chopper City" har vi en heroinavhengig tenåring fra New Orleans som står å kuler'an hardt mens det regner enorme AK47-patroner.

Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
Sveisen til Dru Down i "Can You Feel Me Videoen". Det er noe med den sveisen her som sier noe om verden. En svart mann prøver å gjøre håret sitt europeisk og ender med en sveis som en hver europeer bare kan drømme om!

YouTube: Can You Feel Me - Dru Down

Hva er ditt beste festivalminne?
Konsertene vi har gjort. Utover det har jeg bare dratt frivillig på festival en gang. Da var jeg 17, og skjønte fort at DETTE gidder jeg faen ikke mer.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i 2012?
21. desember seff! Hehe, neida. Eh, A-laget sitt album. Og ellers bør man jo glede seg over livet :)

10 KJAPPE: SIMEN HERNING.

I denne ukas 10 Kjappe snakker Simen Herning om en nydelig sjutommer, Carly Rae Jepsen, Father John Misty og mye mer.

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Jeg heter Simen Herning, og er manager i Spoon Train AS, et firma jeg har startet sammen med en gruppe gode kolleger.

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
Morten Myklebust, uten tvil! Vi klarte denne våren endelig å overtale Morten til å gi ut debutplata si som han har ruget på i årevis. Det er veldig gledelig at det nå begynner å gå ganske bra, med A-listing på P1 og Sommeråpent-gig i kveld.

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
Hele debutskiva til Father John Misty, hele den nye Hot Chip-skiva, og en demo fra Velferd jeg fikk tilsendt her om dagen, kalt LFO 11. Hold øya oppe for han!

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.
En gammel klassiker. For meg løser denne videoen en evig problemstilling: hvordan lage interessante videoer for kassegitarmusikk. I tillegg er jo denne låta en bauta i moderne mann-med-kassegitar-kategorien.

Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
Har mange pleasures, men ingen guilty! Om jeg skulle nevne en låt jeg digger som kanskje er litt uventet må det være den her nye Carly Rae Jepsen-singelen, Call Me Maybe. Herrejesus for et refreng!

Hva er den siste skiva du kjøpte?
Det var Father John Misty-skiva på vinyl. Fabelaktig cover, inneholder blant annet utkastet til hans påbegynte roman.

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.
Den der Bendik-sjutommern med treet som bretter seg ut! Det trenger vel ingen videre forklaring. Fin idé, lekkert gjennomført. Bilde har du vel liggende på bloggen fra før.


Bilde: Bendik sjutommern som står i min egen platesamling.

Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
90-tallssveisen for jenter. Business in the front, party in the back!

Hva er ditt beste festivalminne?
Det er et helt umulig spørsmål. Så mange fantastiske konserter, så mye god stemning. Shins på Hove 2012, Stones Throw-kvelden på Roskilde 2007, Spoon Train-DJ-settet på gjesteområdet på Slottsfjell 2010, listen er endeløs.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i 2012?
De første utgivelsene til Bloksberg! Jeg spår at sjangeren tækno blir allemannseie i 2013.

10 KJAPPE: SILJE HALSTENSEN.

Sommerfugler i magen, 120 Days vs. Gabrielle og 90-tallsnostalgi med "hun der i Bendik".

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Jeg er "hun der i Bendik", og "vi der i Bendik" utforsker 120 days vs Gabrielle. Neida. Joda. Lager klangpop da.

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
2012 burde kanskje ha stått i Postiljonen's tegn, men mens vi venter på at de skal få ræven i gir, så kan vi jo nyte Angelica's Elegy sin kommende EP. Blir legendary!

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
Jeg hekter meg altfor lite på songs, men det går mye i Cloud Nothings nyeste for tiden, i tillegg til stadige tilbakeblikk på The Spectacle. Scarlet Chives er også alltid inkludert i playlistene mine.

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.
Fiona Apple - Across the universe (Beatles cover). Videoen er vakker, hun er vakker, låten er vakker og minner meg om tiden da jeg ikke var fullt så vakker aka tannreguleringens æra. Good times.

Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
Jeg er fortsatt veldig, veldig fan av Britney Spears.

Hva er den siste skiva du kjøpte?
The Uptights - på kassett, vel og merke, men det er den stilen jeg kjører nå.

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.
Her snakker vi 90-tallsnostalgi. Får meg til å føle meg som hjemme! Også er dåpssangen min fra pappa på. Hallo. Det er kjærlighet!

Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
Det er en kid på jobben min som har hockeysveis og krøller. Er så sykt fet kid. Onkelen min var en sånn en.

Hva er ditt beste festivalminne?
Festivalminner er det så mange av, men høyt på lista står nok primparty på Hove 2007. Også var det veldig digg å kline til The Strokes på Hove 2011. Godt å se utviklingen, ikke minst.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i 2012?
Jeg går rundt med sommerfugler i magen hver eneste dag, for jeg klarer nesten ikke å vente til 5.oktober! Da kommer Bendik sin fullengder. Blir så deilig!

10 KJAPPE: PÅL ESPEN KAPELRUD.

Violet Dream, Burzum og Dag Solstad blir alle nevnt når Pål Espen Kapelrud fra MARIBEL er innom 10 Kjappe.

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Jeg er musiker og låtskriver i bandet MARIBEL.

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
Jeg er nok litt for opptatt av MARIBEL til at jeg tenker så mye på andres suksess eller mangel på. Men Violet Dream, som gjorde en remix for MARIBEL nå nylig, var et meget hyggelig bekjentskap. Ønsker han masse lykke til med sin debut EP.

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
Siren av Adrian Younge, Don?t Sell Your Dream (Tonight) av J Rocc, Fear Is Of The Mind ?96 av Kan Kick og Lullaby av Kenny Graham And His Satellites.

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.
Da må jeg nesten gå litt tilbake i tid. Da jeg fulgte med på musikkvideoer og de fortsatt gjorde inntrykk. Shadow Of A Doubt av Sonic Youth. Fargene, de enkle virkemidlene, omgivelsene, toget, Kim Gordon.

Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
Begrepet guilty pleasure er vel egentlig noe generasjonen før meg sleit med. Faren min ble litt overrasket når jeg fortalte at jeg likte Nat King Cole (?Er ikke det litt sånn ?sviskete? da??). Jeg liker det meste som kan ta meg med tilbake til en annen tid, et annet univers, enn der jeg selv befinner meg. Nat King Cole gjør det. Blant andre.

Hva er den siste skiva du kjøpte?
Astrud Gilberto ? The Astrud Gilberto Album.

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.
Vanskelig. Elsker er et sterkt ord. Men tja.. La meg si Filosofem av Burzum. Jeg er fortsatt fascinert over hvordan Varg Vikernes (og resten av gjengen på den tiden) klarte å lage et eget uttrykk og en egen estetikk ut av en så uhellig allianse som norsk nasjonal romantikk, satanisme og ? ja, jeg er fristet til å si New Age (det finnes i hvert fall visse likhetstrekk..). Jeg gikk rett på biblioteket og lånte en bok om Theodor Kittelsen (nå står den i bokhylla mi, og jeg tar den stadig frem).

Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
Dag Solstad. En karikatur av seg selv. <3

Hva er ditt beste festivalminne?
Er ingen festivalgjenger.. Jeg spår at Mazzy Star på Øyafestivalen denne sommeren blir mitt beste festivalminne. Hvis jeg kommer meg dit da.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i 2012?
At verden ikke går under. Ja, så sant man ikke hadde sett frem til da. Da blir man nok skuffet.

10 KJAPPE: JULIUS DIESEN.

N.W.A, Scooter og sveisen til Ted Gärdestad, Julius Diesen svarer i 10 Kjappe.

 

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?

Sammen med tre gode kompiser driver jeg det bodøbaserte plateselskapet Beyond Records. Jeg driver også med booking av konserter med Decent Booking og for Bodø Hardcorefestival.

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
Cold Mailman. De har gitt ut et av de aller beste, norske albumene de siste årene, og har nok et fabelaktig album på trappene i høst. Det er virkelig på tide at enda flere, både i og utenfor Norge, åpner øynene for bandet.

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
Cloud Nothings - Wasted Days

Beach House - Myth

Susanne Sundfør - Rome

Ansiktet - Äckligt

Gossip - Perfect World

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.
Radiohead - Karma Police. Den er tilsynelatende enkel, men stemningen de har fått til med denne videoen er noe helt eget. Den apatiske Thom Yorke, lyssettingen, uttrykket til den løpende typen og avslutningssekvensen er helt fabelaktig i samspill med låten.

Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
Jeg prøver egentlig å holde meg unna å forholde meg til det uttrykket, men kan nok likevel svare Scooter her. Som et sideprosjekt til Decent Booking har vi et DJ-konsept (kalt Decent Dancing) der vi bruker å avslutte kvelden med låten «How Much is the Fish», da en i gjengen er svoren Scooter-fan. «I want you back for the rhythm-attack coming down on the floor like a maniac!». Jeg digger det fordi det er komplett galskap.

Hva er den siste skiva du kjøpte?
Jeg kjøpte nettopp Lana Del Reys Born To Die på vinyl. Skiva er helt ok, men coveret gjør seg veldig godt som pynt i stua.

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.
N.W.A. - Straight Outta Compton. Bildet er så deilig beinhardt og avslappet på samme tid, og passer sjeldent perfekt til musikken og tekstene. Jeg ser for øvrig for meg den reelle frykten og usikkerheten fotografen må ha følt på, liggende på bakken, omringet av N.W.A, og med en pistol pekende mot seg.

Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
Ted Gärdestad. Og brødrene Unstad i Kråkesølv når de kjører samme sveis som han. Jeg digger måten hårsveisen rammer inn ansiktet, og samtidig er både ekstremt praktisk og kul.

Hva er ditt beste festivalminne?
Det er definitivt noe fra Trænafestivalen. Stemningen på Træna er helt unik, og folk oppfører seg på en helt annen måte der enn på alle andre festivaler jeg har vært på. Skal jeg dra fram en hendelse må det nok bli da Slagsmålsklubben spilte der i 2009. Under konserten dannet det seg helt plutselig en svær sirkel av mennesker, der folk én etter én entrét ringen og gjorde noen uoverlagte dansemoves.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i 2012?
Det er sannsynligvis mye mer å glede seg til enn hva jeg har oversikt over, men blant band som jeg vet kommer med ny musikk i år vil jeg nevne Bendik, Kråkesølv og Cold Mailman. I tillegg vil jeg være navlebeskuende nok til å få med at det er en haug av ting å glede seg til fra Beyond Records-artistene.

Les forrige 10 Kjappe her:Kristoffer Lo

10 KJAPPE: KRISTOFFER LO.

Emo-oppvekst, Kate Bush og grindcore, tre av tingene Kristoffer Lo snakker om i dagens 10 Kjappe.


Foto: Jan Granlie

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Spiller tuba i diverse band som Pelbo, Sunswitch, Machina, microtub, YODOK, BaRoLo og Hoist. Spiller litt gitar og roper litt med Bror K. Styreleder i Trondheim Jazzforum og en slags festivalsjef for festivalen Jazzfest.Ung i Trondheim.

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
Det er jo så mange som fortjener hell og lykke i 2012. Bandene på Riot Factory er jo en stor bunke gladmennesker som fortjener all hell og lykke. Men jeg velger å bruke stemmeretten min på Sküll og Highasakite. Enormt bra band på hver sin måte! Highasakite har funnet et uttrykk som jeg tror har store overlevelseskraft også utenfor Norge, og låtene er jo bare fabelaktige. Sküll er det kuleste grindcore bandet jeg tror jeg noen gang har hørt. Og kassetten til Sküll er absolutt et must, for en lyd og for en musikk!

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
A Spoonful Weighs a Ton - Flaming Lips. Lydbildet og låta treffer bare så utrolig. Greener - Motorpsycho. Snah sin synging på en knallåt med flott tekst, kinderegg. Halfway to a Threeway - Jim O'Rourke. Jim O'Rourke altså. Sjekk også ut duo skiva hans med Mats Gustafsson. Og til slutt Giving to the Rising - Neurosis. Ellers har jeg enormt kick på Sunn O))) sine ØØ Void og Altaar.

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.
Stian Westerhus viste meg Kate Bush sin the Dreaming video. Får ikke den helt ut av systemet. Over the top-video på en bra måte. Artsy, selfølgelige, men det funker for meg. Og låta er jo kanon.

Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
Det må vel kanskje være Marilyn Manson triologien (Anti-Christ Superstar/Mechanical Animals/Holy Wood) og Eminem Show skiva til Eminem. Emo-oppveksten har satt sterke spor etter seg. Eminem show holder meg våken på lange bilturer fordi det er gøy!

Hva er den siste skiva du kjøpte?
High Time - MC5, Stag - Melvins og the Death Defying Unicorn - Motorpsycho/Ståle Storløkken og ØØ Void - Sunn O)))

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.
With the Beatles - the Beatles. Banalt enkelt cover. Rett i trynet. Elsker det.

Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
Synes jo definitivt ?uestlove sin sveis er ganske staslig. Og det å ha med seg kam hele tiden på den måten må jo være kredibelt.

Hva er ditt beste festivalminne?
Jazkamer på Øya var jo en særs heftig greie. Tror mye av kredfolket sleit med å vite hva de skulle synes da Lasse Marhaug sto igjen alene på scenen og slang en gitar i bakken 100 ganger. My Bloody Valentine på Roskilde 2007 var også en sterk affære.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i 2012?
Refused på Øya er jo en selvfølge. Og Sunswitch-skiva som kommer i oktober på Riot Factory.

Les forrige 10 Kjappe her: Sten Ove Toft

10 KJAPPE: STEN OVE TOFT.

T.a.T.u, støymusikk og jaa9 & OnklP. Sten Ove Toft er innom 10 Kjappe.

 
Foto: Sten Ove viser fram setlisten fra når han spilte med The Megaphonic Thrift på John Dee tidligere i år.

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Hei mann! Forutenom å være bråkmaker på scenen i band som ALTAAR og Faux Pas eller helt mutters alene, så jobber jeg med booking på Blå i Oslo og sånn helt på tampen så driver jeg et plateselskap dedikert til støymusikk som heter Roggbif (men som snart blir til noe helt annet, men mer om det en annen gang).

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
Nå er jo målet mer eller mindre nådd med Årabrot som sikkert er å finne på Allsang på grensen i sommer, men for de andre håpefulle der ute så må navn nevnes. For eksempel Staer, One Tail One Head, OMA, Noise Star and the Fall of Rome og Izakaya Heartbeat. Jeg får vel stoppe der.

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
Oi, det kan skifte fortere enn været på Nordkapp. Prøver å plaøye gjennom så mye som mulig og har i det siste hørt mye på støymusikk. Og det er ikke akkurat single materiale. Den siste tiden har blitt tilbrakt med album som Tim Hecker 'Rave Death 1972', Noveller 'Red Rainbows' og John Hegre 'A Nice Place To Leave'. Sistnevnte er riktignok en EP. Og så må Chelsea Wolfes 'Apokalypsis' anbefales på det sterkeste.

Sant skal riktignok sies, jeg hører da for pokker på enkeltlåter jeg også. Jeg slår et slag for låter jeg føler jeg ikke har forstått. Låter jeg til og med har irritert meg over, vært mildt forbannet over flaue partier og vendinger i låtene. Jeg har hyttet med hånda. Jeg har gått til det steget og avskrevet dem fullstendig for deretter å innse at bunnlinjen skriker mot meg; Det her, det er bare gull.

Jeg håper du allerede kjenner til:
Heilt Kanon - Syntax TerrOrkester
Fire Island (phases) - Lee Ranaldo
Lightning Death - Gerilja
Harduingentmankandansatill? - Bob Hund
Ritual - Ghost

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.
Jeg fikk musikkvideo-som-kunst-føling da jeg studerte på kunstakademiet. Ingen klarte å la være å nevne Michel Gondry når de skulle omtale musikkvideo i positivt ordelag. Trash er og blir bedre.Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
T.a.T.u. Fordi det er bra.

Hva er den siste skiva du kjøpte?
Volcano The Bear - Golden Rhythm / Ink Music (Rune Grammofon)

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.
Collage i Champions League nivå viser designer Daniel Fagerström oss på Altar Of Flies sitt album 'Förruttnelsen' (Release The Bats)


Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
Lasse Marhaug. Jeg kan ikke fatte og begripe at han i sin tid har hatt langt hår.

Hva er ditt beste festivalminne?
Et av dem er Transmediale 2008. Da Sindre Foss Skancke og jeg utgjorde Utarm og spilte nest sist for et fullstappet Maria am Ostbahnhof i Berlin. Reiste ned for den ene konserten. Dronet igang introen og akkurat i dèt vi skulle ta kontrollen over de mange hundre tyskere i salen så ryker PA'en. Vi snakker Rockefeller størrelse her. Det blir stille. Veldig stille. Veldig lenge. Publikum blir stående i stillhet i halvannen time inntil en av teknikerne på huset kommer tilbake, fra en taxitur som tar han med rundt Berlin minst to ganger, med nye sikringer til PA anlegget. Det blir ikke noe mer spilling på oss den kvelden. Ikke så kult da, men minneverdig nå. For øvrig spilte mange andre bra band på festivalen også.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i 2012?
Det som kommer til å bli tja, Die Endlösnung på Roggbif labelen og så har ALTAAR vært i studio så det burde komme noe ut i andre enden der også.

Les forrige 10 Kjappe her: Kristian Kallevik

10 KJAPPE: KRISTIAN KALLEVIK.

Propagandaregimet til Haugesundslokalradioen Radio102, kokett pop og klassiske liveklipp av punkband, Kristian Kallevik er innom spalten 10 Kjappe.

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Jeg er Kristian, driver en platesjappe i oslo som heter Tiger og plateselskapet Fysisk Format.

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
Suksess er noe jeg forbinder med en helt annen type artister enn det jeg liker. Nedbrytende saker. Håper ingen av artistene jeg liker opplever det i 2012!

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
Jeg har totalt dilla på de australske garage scuzz nykomlingene i Royal Headache. Hele debutskiva deres er knall, sjekk feks ut denne låten: Down the Lane - Royal Headache.

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.

Veldig sjelden jeg orker å se regisserte musikkvideoer men klassiske liveklipp av punkband av god kvalitet er alltid en vinner slik som denne av mine evige favoritter Flipper.

Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?

Jeg er (i likhet med deg kanskje?) sterkt preget av å ha vokst opp under propagandaregimet til Haugesundslokalradioen Radio102. Takket være dem har jeg en stor bløt flekk for britisk mid-80s pop som PetShopBoys, OMD, Duran Duran, Eurythmics osv.

Hva er den siste skiva du kjøpte?

Ultralyd 12" Avarage Human Being på Brandsdals nystartede label Drid Machine.

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.

Meta Forever's Astroid Antics CDr på Metronomicon, en komplett symbiose av viktoriansk eventyrlyst og kokett pop, med månekart og fotografier av bandmedlemmene i imperial selskaplighet.

Beste hårsveis noensinne og hvorfor?

Det er Lille Gard i Succuba! Frisyren hans er et landemerke i musikkmiljøet i Oslo.

Hva er ditt beste festivalminne?

Det må være Instal festivalen i Skottland i 2004, når Current93, Charlemagne Palestine, Keiji Haino og Jandek spilte eller Random System på Blå samme året når Animal Collective gjorde sin første konsert på norsk jord.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i 2012?

Alle overraskelsene! Det er alltid de uforutsette nykomlingene som er de største opplevelsene, det skjer hvert år. Jeg stålsetter meg ellers for overraskelser fra Heksed, Kambodsja, Umoral, Kjetil Brandsdal og Drid Machine Records, Staer, Children & Corpse i samarbeid med FNS og nye band fra Ormeyngel-olegarkiet.

Les forrige 10 Kjappe her: Stian Denstad

10 KJAPPE: STIAN DENSTAD.

Guilty pleasures, de beste hårsveisene og fine festivalminner er alle ting man finner i spalten 10 Kjappe.


Foto: Ane Aspén

Ti kjappe er den nye spalten her på NMHD. Det jeg kommer til å gjøre her er å stille de samme ti spørsmålene til forskjellige mennesker som gjør forskjellige ting i det norske musikklandskapet. Dette gjør jeg for å vise frem alle de fine folkene vi har der ute, og for å gi deg enda mer lesestoff.

Første mann ut i den nye spalten er Stian Denstad, kjør spalte!

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Jeg er label manager i Riot Factory, et indie label med base i Trondheim og Oslo som har 11, snart 12, fine band og artister i stallen. Sammen med flere sørger jeg for at ting går framover på labelet vårt, med artistene våre og at vi hele tiden gjør ting som får hjertet vårt til å slå raskere.

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i 2012, hvem ville du valgt og hvorfor?
Åhoi. Med den setupen Team Me har nå vil de være det bandet som har størst potensiale til å nå mange - i år. Stor suksess er vanskelig å definere, men jeg er sikker på at mange av Riot Factory's band og artister kommer til å få til det de ønsker i løpet av året, samtidig som det er viktig å ta ting i riktig rekkefølge. Å plukke ut en blir vanskelig, rett og slett for det er flere.

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.
Blir ikke bedre enn Radiohead "Just". Utrolig fin dramaturgi og bilder, men det handler jo om det alle lurer på: "hva sier han til slutt?" Magisk.

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
Jeg hører nok mer på album enn på enkeltlåter. Dessuten, blir det ofte sånn at man hører mye på det man skal gi ut selv. Nå skal jeg ikke velge noen av de. Jeg må ha med sweden's "Tomorrow Calling". Sol, sommer, storby og sene kvelder. Den treffer meg midt i det gamle skate-såret i leggen fra tidlig 90-tallet. Digg. Desuten slutter den på en måte som gjør at jeg må høre den en gang til. Utspekulert på en veldig bra måte.

Fra Sverige til Danmark og Ulige Numres "København". Jeg er en stor Håkan Hellström-fan og synes alle som ikke er det har en mørk sjel, to rustne lunger og flere skruer løs. Ulige Numre er rett opp den gata. Et band flere vil oppdage snart. Mister Lies sin "Morgan". Enkel, atmosfærisk melankoli som jeg stoler på. Mister Lies minte meg på at jeg hadde hørt for lite på Burial. Takk for det, mr. Og så til slutt, Liturgy - "Generation" og Beach House - "Myth".

Hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
Jeg kommer aldri til å innrømme at de tre første Madonna-albumene er guilty pleasures, men det er vel det nærmeste jeg kommer GP's. De sterkeste låtene pakket inn i himelsk lyd. "Madonna", "Like A Virgin" og "True Blue" er klassikere jeg aldri vil bli lei av. Pop!

Hva er den siste skiva du kjøpte?
Grimes - "Visions". Fin den, men holder nok ikke ut året.

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.
Hm. Jeg er veldig glad i Interpol's "Turn On The Bright Lights". To farger, enkle linjer. Har alltid lurt på hva som er i den mørke delen av coveret. Ah, sikkert hundrevis flere også.


Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
Ketil Myhre i Dråpe. Et flott hår som aldri er i vegen.

Hva er ditt beste festivalminne?
Uten tvil My Bloody Valentine på Øya i 2008. Klarte ikke prate før en times tid etterpå.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i 2012?
Massevis! Vi skal gi ut masse i år, og det gleder i hvertfall jeg meg til. Album fra Sameblod, The Hex, Amish 82, Bendik, Sunswitch, The Avalanche, EP fra Angelica's Elegy og album fra en ny artist, som vi ikke har offentliggjort ennå.

hits