Årets

ÅRETS: ARTIST DU BØR SKAMME DEG OVER Å IKKE HA HØRT.

Hvis det er en fyr du bør skamme deg over å ikke ha hørt på I 2011 så er det Violet Dream.


Violet Dream, eller Johannes Nysveen Vagle som han egentlig heter er en musiker som lager enormt moden musikk til hans alder å være. Den unge musikeren som nylig rundet seksten er et av mine aller største håp for 2012 innen norsk musikk. Selv kaller han musikken sin for dreamgaze. Hovedvekt på synth, minimalt med perkusjon eller rytmer i det hele tatt. Brian Eno sine album Music For Films og hans ferskeste Small Craft on a Milk Sea dukker opp som en assosiasjoner, ambiente lydtepper du kan dra over deg og bare ligge helt i ro og kikke opp på stjernehimmelen. Det at han er tre år yngre enn meg får meg til å føle både misunnelse og intens glede, fyren er enormt dyktig. Hvis han bestemmer seg for å kaste perkusjon inn i låtene sine kommer nok hodet mitt til å eksplodere. I positiv forstand.

Twirls by Violet Dream

We by Violet Dream

Enten det er alene eller som medsammensvoren lager Violet Dream herlige, varme tepper som omfavner deg. I 2011 har Violet Dream gitt ut egne låter, gjort flere fantastiske remikser, en fersk låt låt i samarbeid med Tidemann og spilt på NuMusic 2011 i Stavanger. En EP er på vei sies det, jeg gleder meg til å høre mer. Merk deg navnet, Violet Dream blir det mye snakk om i 2012, det skal jeg sørge for. Kjenner jeg gleder meg allerede.

Heads/Shoulders - Promotional EP by Violet Dream

Remixes by Violet Dream

En hyllest til Isaac.V (feat. Violet Dream) by Tidemann.

ÅRETS: BESTE NORSKE UTGIVELSER.

Da er tiden her, listen over de utgivelsene jeg har satt mest pris på i 2011.


2011 nærmer seg slutten, tiden hvor alle lister opp sine favoritter fra årets som har vært er kommet. Et år med nøkkelord som ung råskap, sterk lyrikk, ektefølt spilleglede og mange debutalbum. Over 2/3 av min topp25-liste er debutalbum, enten det er nye prosjekter fra erfarne musikanter eller bergensere som knapt er myndige. 25-11 er listet opp like under, 10-1 følger etter med en kort forklaring på hvorfor nettopp den utgivelsen har fortjent sin plassering.

25. Late Love - Wolves Like Us
24. Crux - Sandra Kolstad
23. Comets - Call:Vega
22. Classic Hymns EP - Of Grace And Hatred
21. Selection By Elimination - La Casa Fantom
20. Devoured Trees and Crystal Skies - Aristillus
19. Du Betyr Meg - Lars Vaular
18. The Ideologist - SynKoke
17. S/T - Livstid
16. To The Treetops! - Team Me
15. Solar Anus - Årabrot
14. S/T - Jonas Alaska
13. Program 91 - Razika
12. Se Deg Rundt I Rommet - Fjorden Baby!
11. We Get Along Like A House On Fire - Like Rats From a Sinking Ship

10. At the Wörthersee Hotel - The Uptights
Støy, støy og atter støy. The Uptights leverer ni herlige spor på sin demotape At The Wörthersee Hotel. De omfavnet meg på første gjennomlytting med sin klang, støy og lo-fi estetikk. The Uptights får utvilsomt tiende plass på min liste.

Last ned hele greia her: At the Wörthersee Hotel - The Uptights

9. Is Forever No Way - Hope I Die Virgin
Et av avsnittene fra anmeldelsen jeg skrev tidligere i år oppsummerer hvorfor Hope I Die Virgin får en plass blandt de øverste ti.

"Kraut, shoegaze og herlig lav frekvens er det du får fra Hope I Die Virgin. Med låter som varierer fra 2:24 opp til 8:13 viser HIDV at de er villige til å variere stort med tanke på oppbygning av låtene sine, noe de mestrer svært godt. Hope I Die Virgin er et jamme-band, de kan legge seg på en groove og dra deg inn i sitt univers, noe jeg takker ja til. Bob Weston har forsåvidt også gjort en suveren jobb med mastringen av plata, fytti grisen, intenst, deilig og akkurat så kraftfullt Hope I Die Virgin trenger. Alle åtte låtene er solide, med noen soleklare høydepunkt innimellom, som nevnte Anders Giæver (Interstellar Duke) men også Wolf Head Dress, Cogs og No Dwelling er uhyre minneverdige låter. Med Is Forever No Way har Hope I Die Virgin gitt oss et herlig debutalbum du må utsette ørene dine for, jeg lover."

8. BlaBla Bullshit - Kratic
Utdrag fra anmeldelsen jeg gjorde i Mai:

"Blabla Bullshit blir gradvis tyngre og tyngre, spesielt låten In Befall. Hardere trommer og røffere vokal. Kratic lager brutal riff-metal som balanserer perfekt mellom det smådrøye og mer tilgjengelig metal. Rett og slett velkomponert metal. Dette er så tett opp i mot perfekt riff-basert metal jeg har hørt. Punktum finale, basta bom."

7. Moth On The Headlight - Le Corbeau
Få album har hatt en såpass sterk duft av sex, film noir og mystikk som Le Corbeau sitt album Moth On The Headlight. Dette er musikk til å sløve bort i nattetimene til. Både blues og krautrock ligger i kulissene og røyker sigar. Basslinjene, trommegroovene, saksofonen, vokalen, alt oser deilig mørke. Gjør deg selv en tjeneste; skaff deg denne plata.

6. Artificial Divinity - Next Life
Med Artificial Divinity leverte Next Life et monster av et album. Tolv spor på drøye tjue minutt. Med intense utbrudd, ambiente interludes og en uhyre tight besetning har Next Life most seg inn på sjette plass på min liste, velfortjent.

5. CD + DVD - KILLL
KILLL er muligens landets mest kompromissløse band. De spiller det de selv kaller DigiMetal, drøyt hard metal med drypp av både black metal og noise-rock, samtidig som de omfavner elektronika. Med utgivelsen CD + DVD brente de seg inn i musikkåret 2011 for min del, konserten på NuMusic 2011 forsterket det omtrent tjue hakk. Drøyeste albumet jeg har både hørt og elsket i 2011.

4. In Their Talons - We Were Lightning
Igjen lener jeg meg til det jeg har skriblet ned tidligere i år, et avsnitt hentet fra anmeldelsen.

"In Their Talons er et storslått album, med blåsere, balkanske instrumenter og en enorm kraftig stemning. Låtene So You Spat At The Moon? og Hey Coastguard er låter jeg allerede hadde kjennskap til fra NRK Urørt, men alle de andre låtene var nytt materiale for min del. Bandet er nærmest absurb flinke til å skrive låter som er umiddelbart fengende men som man samtidig kan bruke tjuetalls lyttinger på å høre alle detaljene i, uten at man blir lei en eneste gang. Alle låtene på albumet har noe særegent over seg, om det bare er et lite bråstopp som i Labrabor til en spesiell melodilinje som setter seg fast i hodet og blir der, alt funker rett og slett. Jeg kan helt ærlig ikke utsette noe som helst på dette albumet."

3. EP - Dråpe
Utdrag fra anmeldelsen:

"For å oppsummere Dråpe sin første EP må jeg ty til en klisjé som rammer formatet EP veldig ofte. Jeg skulle ønske det var mer. Jeg har ingenting å utsette på innholdet, jeg vil bare ha mer av det. Flere låter, et fullt album. De fem låtene som er på EPen er alle sterke, solide pop-gaze låter som kan fenge de fleste. Jeg kan ikke gjøre annet enn å vente til debutplata dukker opp, før den tid blir denne EPen spilt i ihjel. Jeg elsker Dråpe."

2. Cold Mailmap EP - Cold Mailman
Utdrag fra anmeldelsen:

"På to siste sporene fortsetter Cold Mailman med det de kan, vakre pop-låter pakket inn i et av de nydeligste lydbildene i verden. Alt er nøye satt sammen, selv om det aldri låter anspent. Bandet har en enorm ro i seg, noe som høres godt i alt de gjør. Cold Mailman EP er kanskje bare fem låter på til sammen drøye tjue minutt, men dette er mer enn nok påfyll til neste album dukker opp. Jeg gleder meg til mer musikk fra mitt favorittband fra Bodø, dog i eksil i Oslo. Denne fem-låts EPen er utvilsomt verdt din tid, om du elsker Cold Mailman fra før eller aldri har hørt dem. Tvert i gjennom nydelig."

1. Dark Times EP - Dark Times


Jepp, min favoritt utgivelse fra 2011 er Dark Times sin kassett. Dark Times er et skittent punkband fra hovedstaden. Det bråker, det sparker fra seg og det er herlig å høre at det finnes flere kule kvinnelige punkvokalister i Norge enn bare Silje Tombre. Musikken er enkel, riff på riff på riff, feedback og halvshabby innspilling, rett og slett. Det har knapt gått en dag uten minst en gjennomlytting av de fem låtene siden jeg først hørte dem rundt slutten av Januar i år. Med en gitar, en bassgitar og et trommesett lirer de av seg snerrende punk med såpass stødige hender at jeg har fått frysninger opptil flere ganger. Refrenget på Talk Too Much. Hele den førti sekunder lange utblåsningen Dead Meat. Gitarklimpringen helt på starten av He's A Slut. Hele forbanna EPen. Fy faen. Hvis det er et band som fortjener sin plass på By:larm neste år så er det Dark Times. Gratulerer, og ikke minst takk!

LISTEFEBER: TOPP 10 UTENLANDSKE ALBUM I 2010.

Listefeberen er her enda, denne gang er det de utenlandske albumene som skal hylles!

10. The Suburbs - Arcade Fire


Med The Suburbs har Arcade Fire levert sitt beste album til nå, noe som sier en del med tanke på hva de har fått til på sine andre album. Individuelt er låtene fantastiske, men som en hel pakke er The Suburbs ren magi. Låtene flyter perfekt over i hverandre og du vil høre hele albumet så fort du hører de første tonene av åpningssporet.

9. Plastic Beach - Gorillaz


Gorillaz er et av bandene som kjører kvalitet over kvantitet, med kun tre album på 10 år er de langt fra de mest produktive der ute. Det de derimot får til er å være det ypperste av det ypperste innen sin greie, nemlig hybridsjangeren pop/rock/hip-hop, med en del funk oppå. Plastic Beach er et perfekt tillegg i Gorillaz sin feilfrie katalog, bedre enn debuten og kun et ørlite hakk under Demon Days, fantastisk rett og slett!

8. Body Talk Trilogien - Robyn


Robyn har levert årets mest dansbare album, nei, hun har levert tre av de mest dansbare albumene i 2010. Hver eneste del av Body Talk trilogien er fullstappet av fantastisk hitlåter, frekke synther, dansfremkallende beats og en Robyn i toppform. Body Talk pt. 1-3 ligger hele tiden og vipper mellom harry og steintøft, guilty pleasures og kulest i verden. Heldigvis vipper det mest mot steintøft og kulest i verden.

7. Nineteen Ninety Now - Celph Titled & Buckwild


Celph Titled & Buckwild har lagd årets beste hip-hop/rap plate, dermed basta. Låtene er fylt til randen med herlige vers, beats som kunne glidd rett inn i 1980/1990tallets hip-hop og en tilstedeværelse fra Celph Titled som ingen annen MC har hatt i 2010. Nineteen Ninety Now er årets hip-hop plate.

6. Peepers - Polar Bear


Polar Bear er kanskje et ukjent band for en del av dere. De er et jazz/experimental band fra England som spiller jazz du kan digge til, samtidig som det er eksperimentelt til tusen. På 2010 albumet Peepers har de mestret lydbildet sitt, samtidig som de går ny veier også. Låtene er fengende, herlige og blir aldri kjedelige.

5. Heavy Breathing - Black Breath

Når jeg skrev om Black Breath nylig i spalten Dagens Låt skrev jeg følgende: "Black Breath er et av de kuleste og feteste metalbandet i 2010, punktum finale." Og det mener jeg fremdeles, Heavy Breathing ER det beste metal-albumet i 2010. Det er hardt, raskt, skittent, klart og catchy som pokker. Kall det Kvelertak vs Okkultokrati, det er forsåvidt en passende beskrivelse. Den herlige mixen av black metal, trash metal og hardcore har endt opp i at Heavy Breathing er mitt favoritt metal album dette året.

4. Cosmogramma - Flying Lotus


På Cosmogramma leverer Flying Lotus sine beste låter, beats og lyder noensinne, kort og godt. Det er til tider ekstremt intenst, men samtidig veldig tilfredstillende. På første lytting høres kanskje Cosmogramma ut som et spastisk helvete av et album som ikke appellerer til noen som helst. Det er ikke sant, det er et spastisk helvete av et album som sniker seg inn i øregangen din og omfavner deg i sin psykedelia. Herlig herlig herlig!

3. Wilderness Heart - Black Mountain


Black Mountain ga ut Wilderness Heart i september, to år etter mesterverket In The Future, deres andrealbum. Wilderness Heart har etterhvert blitt et mesterverk i større grad enn det In The Future har, låtene er sterkere, bandet er tightere og de har perfeksjonert sounden sin. Vekslingen mellom folk-inspirerte låter med kassegitar og 70talls psykedelia blandet med stoner rock funker sinnsykt bra og skaper et album som aldri blir kjedelig, alltid noe nytt å digge i hver eneste låt. Black Mountain sitt sterkeste album til nå!

2. Something For Everybody - Devo


Hadde du spurt meg i Januar i år hvem jeg hadde trodd kom til å dukke opp på andreplass på denne listen hadde jeg aldri svart Devo, Bandet som ga ut sitt første album på 20 (!) år nå i 2010. Jeg skal ikke si at jeg ikke var usikker på om dette kom til å bli noe bra, gutta i Devo er tross alt blitt en del eldre de siste 20årene. Etter åpningssporet Fresh var jeg overbevist, Devo i 2010 er fantastisk. Something For Everybody er et perfekt electro-rock album, herlige låter, god produksjon og Devo er i toppform på denne utgivelsen. Eneste jeg venter på nå er Devo konsert i Norge, det hadde vært noe det.

Og førsteplassen går til........

1. Sisterworld - Liars


Jepp, Liars vinner. Sisterworld er årets beste utenlandske album i mine øyner. Alt med albumet er fantastisk. Oppbygningen i låtene er intense, men aldri metal. Det er hardt, men aldri metal. Det er støyete, men aldri Merzbow. Det er rocka, men aldri a4. Det er Liars, i et mer nedtonet lydbilde enn de har på sine tidligere utgivelser. Låter som Scissor er magiske rockelåter og låter som f eks Here Comes All The People er bisarre The Residents-aktige drømmer/mareritt som trenger seg inn og hodet ditt for å rett og slett fuck things up. Det finnes ikke en eneste dårlig låt på dette albumet, rett og slett.

Fantastiske album som fortjener en klapp på skulderen, i tilfeldig rekkefølge:
The Besnard Lakes - The Besnard Lakes are the Roaring Night
Big Boi - Sir Lucious Left Foot: The Son of Chico Dusty
Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Mark Huff - Feels Like California
Villagers - Becoming A Jackal
Hidden - These New Puritans
Deerhunter - Halcyon Digest
Beach House - Teen Dream
Pulled Apart By Horses - s/t
Vampire Weekend - Contra
The Sword - Warp Riders
Foals - Total Life Forever
Zola Jesus - Stridulum II
YelaWolf - Trunk Muzik
N*E*R*D - Nothing
Weezer - Hurley
+++

ÅRETS: TOPP 10 NORSKE ALBUM 2010.

Da slenger jeg meg på listefeberen og kjører i gang med topp 10 norske album i mine øyne, det har vært enormt mye bra norske utgivelser i år så denne listen har vært vanskelig å sette sammen!

Vi begynner med...

10. Songs From A Solitary Home - Major Parkinson

Begrunnelse:
Vidunderlig oppfølger til et knallsterkt debutalbum, Songs From A Solitary Home er dritkul på første gjennomspilling og vokser på deg etter gjentatte spillinger!

Trykk HER for å lese anmeldelsen

9. The Powers Of Horror - Haust

Begrunnelse:
Rett og slett det feteste, skitneste og mørkeste hardcore/metal albumet i 2010, enkelt og greit.

8. No Light For Mass - Okkultokrati

Begrunnelse:
Støy, hardcorepunk, trash metal, feedback og enorm vokal, jepp.

7. Broken Pilgrims - Social SuicideBegrunnelse:
En eksplosjon av hardcore som slår deg i trynet, elleve ganger. Verdt å sjekke ut for ALLE fans av hardcore, Gallows, Converge og Norma Jean. Et album som har gått fra 8/10 til 9/10 etter gjentatte lyttinger!

Les anmeldelsen HER

6.  Sakte Ut Av Fokus - Dunderhonning

Begrunnelse:
Dunderhonning serverer oss en perle av et album fra det kalde Nord-Norge. Sakte Ut Av Fokus er et must for alle som setter pris på Kråkesølv, Sonic Youth, Sinnsyk Ugle og egentlig indie-rock generelt.

Trykk HER for å lese anmeldelsen

5. Decay Decoy - The Megaphonic Thrift

Begrunnelse:
Støyete, konsentrert og sinnsykt fengende alternative rock som kunne sklidd rett inn på 1990tallet med Sonic Youth og alt annet fra USA på den tiden, samtidig som plata ikke gnir for mye på 90talls kortet sitt. Herlig samling låter, rett og slett.

4. Bomtur Til Jorda - Kråkesølv
Begrunnelse:
Kråkesølv har levert et album som utvilsomt blir et av årets beste, rett og slett. Det er vakrere, mer catchy og beint over herligere enn det debuten Trådnøsting var, og det sier mye. Vakkert, storslått og magisk, rett og slett det beste norskspråklige albumet i 2010.

Les anmeldelsen min HER.

3. Like Iron I Rust - KollwitzBegrunnelse:
Kollwitz er et av 2010s beste band, uten tvil. Albumet Like Iron I Rust er det fineste metal-albumet jeg har hørt på ufattelig lenge, det er hardt, vakkert og en fornøyelse å høre på hver eneste jeg setter det på. Mestere i post-metal.

2. Goonfight - GoonfightBegrunnelse:
Når jeg hørte dette albumet for første gang fikk jeg bakoversveis. Musikken er så direkte, så agressiv men også jævli dansbar. Det er catchy riff, litt støy og skranglete lydbilde i tjuetre og et halvt minutt. Uten tvil et av årets beste album.

Les anmeldelsen min HER

Og førsteplassen går til........

«Relax; The Mountain Will Come To You» - Cold Mailman

Begrunnelse:
I anmeldelsen min skrev jeg "Kort oppsummert er Relax; the Mountain Will Come to You et av høstens vakreste og mest stemningsfulle album til nå, definitivt verdt en lytt for alle med et hjerte for fin indie-poprock/post-rock. Men ta deg god tid, dette er et album som vokser på deg med hver lytt." Det er helt sant, dette albumet er det albumet som har vokst mest på meg de siste par årene, det blir bedre og bedre for hver gang. Låtene er vakre, nærmest perfekt oppbygd og herlige. Jeg ga albumet 9/10 når det kom ut, nå føler jeg albumet har steget opp på 10/10. Årets norske album er det Cold Mailman som har gitt oss!

Les anmeldelsen min HER

Der var listen over de beste norske albumene i 2010 etter min mening på plass! Håper du sjekker ut disse albumene hvis du ikke allerede har hørt dem, alle er fantastiske. Norsk musikk i 2010 er variert, solid og fylt til randen med originalitet. Gleder meg allerede til 2011!

hits